Kulinarni artyści
Rozmaite kolory, barwy i odcienie, przenikające się smaki, czasami nutka goryczy, to znów aromat wanilii i działający na wszystkie zmysły ...
Rozmaite kolory, barwy i odcienie, przenikające się smaki, czasami nutka goryczy, to znów aromat wanilii i działający na wszystkie zmysły zapach przyrządzanych potraw. To zostaje na zawsze, bo życie poznajemy m.in. za pomocą smaku. Smaki to wspomnienia, skojarzenia przywołujące najpiękniejsze chwile. Kuchnia to miejsce magiczne, jak pracownia malarza. Tu powstają nowe dzieła, zaskakujące połączenia barw, bo każdy kucharz ma w sobie coś z artysty. Jednymi z takich artystów są pracownicy szkolnej Sekcji Żywnościowej, którzy w Poznaniu wzięli udział w warsztatach kulinarnych dotyczących żywienia zbiorowego.
Podczas zajęć przedstawiciele naszej Szkoły korzystali z bezcennych rad doświadczonego (ponad 20 lat pracy w gastronomii) szefa kuchni Unilever Food Solutions i doradcy kulinarnego w jednej osobie, pana Tomasza Szlegla. To właśnie on, po krótkiej pogadance, zaprosił do wspólnego gotowania, pełnego nowych przepisów. W ten sposób powstały m.in. rybna babka z warzywami i sosem grzybowym, wołowina po burgundzku, penne z warzywami, klopsiki w sosie bolońsko - neapolitańskim, gołąbki rybne z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim czy też zupa ogórkowa ze świeżych ogórków. Oprócz tego, uczestnicy mogli posmakować sernika ananasowego.
Te pełne smaków warsztaty zakończyły się nie tylko otrzymaniem certyfikatu, ale i nabyciem nowych umiejętności, które z pewnością zostaną wykorzystane w codziennej pracy. Czekamy z niecierpliwością na nowe smaki w szkolnym menu.
autor: Anna Fons
(15.11.12)